czwartek, 27 marca 2014

Udko z kurczaka z marchewkowym pęczakiem i surówką z buraczków

Zalety kaszy pęczak:
  • jest źródłem niacyny (witamina PP), która odpowiada za stan skóry oraz działa krwiotwórczo
  • bogaty w witaminy z grupy B
  • dostarcza żelaza i potasu
  • najważniejsze: zawiera błonnik rozpuszczalny, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu
  • obecny w nim beta-glukan pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi idealna dla cukrzyków




Składniki
  • Udko z kurczaka
  • Kasza pęczak BIO
  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Cebula
  • Olej kokosowy
  • Pieprz, sól, czosnek, majeranek, ulubione zioła

Surówka z buraczków
  • Gotowane buraki
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, sok z cytryny
Cebulę podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego. Dodajemy tartą marchew i pietruszkę. Podsmażamy, dodajemy surową kaszę pęczak, mieszamy zalewamy szklanką bulionu, gotujemy około 20 min aż kasza zmięknie i wchłonie bulion.
Udko z kurczaka pieczemy.
Buraka trzemy na tarce, dodajemy pokrojona cebulkę, sól, pieprz, sok z cytryny.






Prześlij komentarz