Uwielbiam szpinak w różnych postaciach. W połączeniu z serem gorgonzola można uzyskać niesamowity smak. Kiedy nie macie za dużo czasu na przygotowanie obiadu, ograniczona ilość produktów lub pomysłu na obiad proponuje właśnie to danie, nic odkrywczego, ale bardzo pysznego i zarazem wykwintnego, polecam szczególnie tym którzy maja uprzedzenia do szpinaku, spróbować w tej wersji, koniecznie ze świeżego szpinaku, a nie mrożonego.
Składniki:
- 200-300 g Szpinak ilość dowolna
- 40-50 g Makaron razowy (tutaj jęczmienny)
- 30-40 g Cebula
- 2-3 Ząbki czosnku
- 20 g Ser gorgonzola
- 30 ml Jogurt naturalny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 5 g Ser Parmezan
- Pieprz czarny, pieprz biały, gałka muszkatołowa, ewentualnie czosnek granulowany
Makaron wrzucamy do gotującej wody i gotujemy o minutę
krócej niż podano na opakowaniu. W tym czasie na średnio rozgrzanej
patelni wlewamy odrobinę oliwy. Dodajemy drobno posiekany czosnek i cebulkę, gdy cebula będzie zeszklona dodajemy
szpinak. Podsmażamy szpinak do czasu, aż zmięknie. Gdy ze szpinaku odparuje już woda dodajemy odrobinę sera gorgonzola, gdy ser się roztopi dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz, gałkę muszkatołową, ewentualnie odrobinę soli, ale ser jest słony sam w sobie więc myślę że nie ma takiej potrzeby. Wszystko mieszamy, już nie gotujemy aby jogurt się nie zważył, dodajemy makaron, wszystko razem mieszamy, na koniec można posypać starym parmezanem, ale tak odrobinę tylko do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz