środa, 12 marca 2014

Pieczarkowy gulasz z kaszą jęczmienną i surówką z buraczków

Bardzo smaczne i proste w przygotowani danie na codzienny obiad, a w dodatku dietetyczne.



Składniki:
  • Kasza jęczmienna
  • Mięso z piersi kurczaka
  • Pieczarki
  • Por
  • Cebula
  • Jogurt naturalny
  • Ulubione przyprawy np. rozmaryn, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa, sól, natka pietruszki
 Na surówkę:
  • Gotowane buraki
  • Cebula
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • sól, pieprz
Nie podaje dokładnych proporcij, ponieważ zależą one od indywidualnych zapotrzebowań.
Kaszę gotujemy według opisu na opakowaniu. Pokrojoną cebulę oraz pora podsmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka, gdy mięso będzie podsmażone dodajemy, pokrojone pieczarki, podlewamy w razie potrzeby wodą, dusimy przez kilka minut, gdy pieczarki zmiękną, zmniejszmy ogień do minimum, przyprawiamy, dodajemy jogurt naturalny, praktycznie już nie gotujemy, mieszamy.
Surówka:
Ugotowane buraki trzemy na tarce na grubych oczkach, do strtych buraków dodajemy pokrojona drobno cebulkę, oliwę  z oliwek, sok z cytryny, przyprawy, wszystko razem mieszamy.

Danie podajemy z kaszą i surówką z buraków.
Smacznego;-)

Prześlij komentarz