Składniki:
- Kasza jęczmienna
- Mięso z piersi kurczaka
- Pieczarki
- Por
- Cebula
- Jogurt naturalny
- Ulubione przyprawy np. rozmaryn, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa, sól, natka pietruszki
- Gotowane buraki
- Cebula
- Oliwa z oliwek
- Sok z cytryny
- sól, pieprz
Kaszę gotujemy według opisu na opakowaniu. Pokrojoną cebulę oraz pora podsmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka, gdy mięso będzie podsmażone dodajemy, pokrojone pieczarki, podlewamy w razie potrzeby wodą, dusimy przez kilka minut, gdy pieczarki zmiękną, zmniejszmy ogień do minimum, przyprawiamy, dodajemy jogurt naturalny, praktycznie już nie gotujemy, mieszamy.
Surówka:Ugotowane buraki trzemy na tarce na grubych oczkach, do strtych buraków dodajemy pokrojona drobno cebulkę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, przyprawy, wszystko razem mieszamy.
Danie podajemy z kaszą i surówką z buraków.
Smacznego;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz