Ogromna paka przypraw przywiezionych z Indii od paru miesięcy czekała na ten dzień. Dzisiaj smakami powracam do Indii, oczywiście w wersji bardziej europejskiej ;-) większość z Was pewnie za nią przepada -
aromatyczne sosy, przyprawy, egzotyczne składniki. Europejskie lokale oferujące dania kuchni indyjskiej, tak naprawdę nie wiele maja wspólnego z prawdziwą kuchnią indyjską. W rzeczywistości kuchnia indyjska bazuje na 2-3 rodzajach warzyw i wielu przyprawach. Dania są bardzo ostre i mimo, że lubię ostre przyprawy, ich moc w Indiach mnie przerosła ;-) U mnie przewaga warzyw nad ryżem, w Indiach jest odwrotnie, dania przeważnie podawane są na metalowych talerzach z dużą ilością ryżu, warzywa podawane osobno w skromnej wersji, nie mówiąc już o ilości mięsa, jeśli już takowe się pojawi. Europejczycy przyzwyczajeni są do obfitych posiłków, w Indiach mięso jest rzadkością w typowych knajpach dla tubylców (oczywiście w restauracjach dla cudzoziemców, gdzie można zjeść dania chińskie, włoskie itp. sprawa wygląda trochę inaczej).
Składniki (2-3 porcje):
- 1 cebula, mała
- 1 bakłażan, średni
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki mieszanki garam masala
- 1/2 łyżeczki nasion kminu
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka startego imbiru
- oliwa z oliwek - do smażenia
- posiekana natka kolendry, jogurt - do podania
Cebulę drobno posiekać, papryki pokroić w kawałki, bakłażana w 1,5-2 cm plastry.
Bakłażan oprószyć solą i odstawić na bok na 30 minut. Opłukać go
następnie pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Grillować na grillu elektrycznym lub ewentualnie obsmażyć na tłuszczu z obu stron, po 3 minuty z każdej. Osączyć z
nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku (ja tej wersji nie polecam).
Na patelni zeszklić na oliwie cebulkę, dodać kmin, czosnek i
imbir. Chwilkę podsmażyć, dodać curry, paprykę w proszku i garam
masala. Dokładnie wymieszać i dodać paprykę, smażyć 2-3 min. Do
patelni wlać puszkę pomidorów, dusić
pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Gdy papryka się dusi pokroić usmażonego bakłażana w kawałki. Po upływie
10 minut dodać go do papryki, wymieszać i dusić wszystko przez kolejne 5
minut. Carry przełożyć do miseczki, dodać łyżkę jogurtu naturalnego i posypać kolendrą lub natką pietruszki. Podawać z ryżem lub indyjskim chlebkiem naan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz