wtorek, 4 marca 2014

Indyjskie curry z bakłażana i papryki

Ogromna paka przypraw przywiezionych z Indii od paru miesięcy czekała na ten dzień. Dzisiaj smakami powracam do Indii, oczywiście w wersji bardziej europejskiej ;-) większość z Was pewnie za nią przepada - aromatyczne sosy, przyprawy, egzotyczne składniki. Europejskie lokale oferujące dania kuchni indyjskiej, tak naprawdę nie wiele maja wspólnego z prawdziwą kuchnią indyjską.  W rzeczywistości kuchnia indyjska bazuje na 2-3 rodzajach warzyw i wielu przyprawach. Dania są bardzo ostre i mimo, że lubię ostre przyprawy, ich moc w Indiach mnie przerosła ;-) U mnie przewaga warzyw nad ryżem, w Indiach jest odwrotnie, dania przeważnie podawane są na metalowych talerzach z dużą ilością ryżu, warzywa podawane osobno w skromnej wersji, nie mówiąc już o ilości mięsa, jeśli już takowe się pojawi. Europejczycy przyzwyczajeni są do obfitych posiłków, w Indiach mięso jest rzadkością w typowych knajpach dla tubylców (oczywiście w restauracjach dla cudzoziemców, gdzie można zjeść dania chińskie, włoskie itp. sprawa wygląda trochę inaczej).






Składniki (2-3 porcje):
  • 1 cebula, mała
  • 1 bakłażan, średni
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka pomidorów 
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki mieszanki garam masala
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka startego imbiru 
  • oliwa z oliwek - do smażenia 
  • posiekana natka kolendry, jogurt - do podania

Cebulę drobno posiekać, papryki pokroić w kawałki, bakłażana w 1,5-2 cm plastry. 
Bakłażan oprószyć solą i odstawić na bok na 30 minut. Opłukać go następnie pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Grillować na grillu elektrycznym lub ewentualnie obsmażyć na tłuszczu z obu stron, po 3 minuty z każdej. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku (ja tej wersji nie polecam).
Na patelni zeszklić na oliwie cebulkę, dodać kmin, czosnek i imbir. Chwilkę podsmażyć, dodać curry, paprykę w proszku i garam masala. Dokładnie wymieszać i dodać paprykę, smażyć 2-3 min. Do patelni wlać puszkę pomidorów, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Gdy papryka się dusi pokroić usmażonego bakłażana w kawałki. Po upływie 10 minut dodać go do papryki, wymieszać i dusić wszystko przez kolejne 5 minut. Carry przełożyć do miseczki, dodać łyżkę jogurtu naturalnego i posypać kolendrą lub natką pietruszki. Podawać z ryżem lub indyjskim chlebkiem naan.



Prześlij komentarz