Cynamon to jedna z najstarszych przypraw. Istnieje o nim wzmianka już
w pierwszych Księgach Starego Testamentu. Od najdawniejszych czasów był
wykorzystywany do celów leczniczych. Doceniany przez większość wielkich
cywilizacji ze względu na swój ciepły i słodki smak oraz subtelny
aromat, który znacząco zwiększał przyjemność jego spożywania.
Obecnie prowadzi się badania nad zastosowaniem cynamonu do redukcji
czynników ryzyka chorób układu krążenia, a w szczególności do wyrównania
cukrzycy. Badania przeprowadzone przez naukowców wykazały, że u osób
cierpiących z powodu cukrzycy typu 2 zażywających pełną łyżeczkę
cynamonu, po miesiącu czasu odnotowano spadek poziomu glukozy we krwi,
nawet o 29%. Dodatkowo, w krwi badanych wykryto redukcję trójglicerydów
(23-30%) oraz spadek poziomu cholesterolu (12-26%). Badania
przeprowadzone na kobietach w okresie postmenopauzalnym potwierdziły te
wyniki. Cynamon może wspomagać także działania ukierunkowane na pozbycie
się zbędnych kilogramów. Jest jedną z roślin o największej zawartości
przeciwutleniaczy. Ma to znaczący wpływ na zatrzymanie procesu
rozprzestrzeniania się komórek nowotworowych. Stanowi również cenne
źródło manganu, błonnika, żelaza i wapnia. Zawiera silne olejki
eteryczne, słynące ze swoich właściwości antybakteryjnych i
przeciwgrzybicznych. Jego silny zapach stymuluje obszary mózgu
odpowiedzialne za zdolność koncentracji i pamięć. Ponadto ułatwia
trawienie i eliminuje gazy, a także łagodzi skurcze żołądka i jelit.
Cynamon nie powinien być spożywany przez osoby z chorobami wrzodowymi
przewodu pokarmowego i skłonnościami do krwotoków, a także przez kobiety
ciężarne i osoby uczulone na tą przyprawę. Włączenie cynamonu do naszej
diety nada korzenny smak i aromat naszym ulubionym potrawom, a także
może dodatkowo wspomóc organizm w walce z przewlekłymi chorobami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz