piątek, 7 marca 2014

Oblicza cynamonu


Cynamon to jedna z najstarszych przypraw. Istnieje o nim wzmianka już w pierwszych Księgach Starego Testamentu. Od najdawniejszych czasów był wykorzystywany do celów leczniczych. Doceniany przez większość wielkich cywilizacji ze względu na swój ciepły i słodki smak oraz subtelny aromat, który znacząco zwiększał przyjemność jego spożywania.
Obecnie prowadzi się badania nad zastosowaniem cynamonu do redukcji czynników ryzyka chorób układu krążenia, a w szczególności do wyrównania cukrzycy. Badania przeprowadzone przez naukowców wykazały, że u osób cierpiących z powodu cukrzycy typu 2 zażywających pełną łyżeczkę cynamonu, po miesiącu czasu odnotowano spadek poziomu glukozy we krwi, nawet o 29%. Dodatkowo, w krwi badanych wykryto redukcję trójglicerydów (23-30%) oraz spadek poziomu cholesterolu (12-26%). Badania przeprowadzone na kobietach w okresie postmenopauzalnym potwierdziły te wyniki. Cynamon może wspomagać także działania ukierunkowane na pozbycie się zbędnych kilogramów. Jest jedną z roślin o największej zawartości przeciwutleniaczy. Ma to znaczący wpływ na zatrzymanie procesu rozprzestrzeniania się komórek nowotworowych. Stanowi również cenne źródło manganu, błonnika, żelaza i wapnia. Zawiera silne olejki eteryczne, słynące ze swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwgrzybicznych. Jego silny zapach stymuluje obszary mózgu odpowiedzialne za zdolność koncentracji i pamięć. Ponadto ułatwia trawienie i eliminuje gazy, a także łagodzi skurcze żołądka i jelit. Cynamon nie powinien być spożywany przez osoby z chorobami wrzodowymi przewodu pokarmowego i skłonnościami do krwotoków, a także przez kobiety ciężarne i osoby uczulone na tą przyprawę. Włączenie cynamonu do naszej diety nada korzenny smak i aromat naszym ulubionym potrawom, a także może dodatkowo wspomóc organizm w walce z przewlekłymi chorobami.
Prześlij komentarz