środa, 12 marca 2014

Razowa tarta z jabłkami i brzoskwiniami


"Zdrowsza" wersja tarty jabłkowej z mąką razową i brązowym cukrem. Idealna na deser. U mnie wystąpiła jako deser na "Dzień kobiet"




Składniki:

  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 80 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżka wody
  • 4  jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1-2 łyżki masła roztopionego
  • 300 g brzoskwinie z puszki lub w sezonie 2-3 świeże

W misce połączyć 2 rodzaje mąki, dodać łyżkę cukru, masło pokrojone w Kostkę i żółtko. Wyrobić na gładkie ciasto, dodając w trakcie wyrabiania odrobinę wody (około 2 łyżek lub więcej w razie potrzeby). Ciasto zagnieść w kule, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Jabłka obrać, pokroić na na plasterki. Dodać cynamon i łyżkę cukru, wymieszać.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć w pokrytej papierem do pieczenia formie na tartę lub w tortownicy o średnicy około 20 cm. Podziurkować widelcem boki i spód. Na dnie wysypać równomiernie bułkę tartą, a następnie ułożyć plasterki jabłek.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Za pomocą pędzelka posmarować jabłka roztopionym masłem i wstawić tartę do piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie podgrzać rozdrobnione brzoskwinie (u mnie niestety z puszki, w sezonie proponuję oczywiście świeże) w rondelku, gdy z brzoskwiń zrobi się dżemik, wyłożyć na jabłka,piec jeszcze 7-10 min.


Prześlij komentarz