czwartek, 27 lutego 2014

Gulasz z fasolki szparagowej








Składniki:
 
·  450 g zielonej fasolki szparagowej
·  1 duża cebula
·  2-3 łyżki oleju roślinnego
·  250 g zwartych ziemniaków
·  2 małe cukinie
·  kilka pomidorków koktajlowych lub 2 normalne 
   pomidory w puszce
·  1/4 szklanki wody
·  papryczka chilli
·  pomidory w puszcze
·  sól i  pieprz do smak, czosnek, papryka w proszku, majeranek
·  ewentualnie tarty parmezan do posypania

Sposób przygotowania:
Cebulę drobno siekamy.  Ziemniaki obieramy, kroimy w średnią kostkę. Cukinie również kroimy w kostkę (nie obieramy). Pomidorki kroimy na ćwiartki. W sporym garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Następnie dodajemy fasolkę szparagową, chwilę przesmażamy, dodajemy ziemniaki i cukinię. Wrzucamy pomidory, wlewamy 1/4 szklanki wody i przyprawiamy. Garnek nakrywamy przykrywką i całość dusimy, mieszając co jakiś, czas aż zmiękną ziemniaki - około 20 minut. Jak ziemniaki będą w miarę miękkie dodajemy pomidory w puszce, jeszcze chwilę dusimy. Podajemy z tartym parmezanem.






Prześlij komentarz