środa, 19 lutego 2014

Chińszczyzna w sosie słodko - kwaśnym z dzikim ryżem

Dziki ryż, zwany owsem wodnym to tak naprawdę gatunek trawy rosnącej w Ameryce Północnej  i nie ma nic wspólnego z ryżem . MA długie ciemne ziarna przypominające ryż o  orzechowym smaku i aromacie, ceniony jest ze względu na swoje wartości odżywcze, stanowi doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Zawiera także o wiele więcej białka niż ryż biały, błonnik, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, cynk oraz magnez.


Składniki:
  •  Pierś z kurczaka
  • Marchew
  • por
  • Fasolka szparagowa
  • Grzybki chińskie
  • kalarepka
  • Kiełki bambusa
  • Pędy bambusa
  • Groszek strączkowy
  • Mini kukurydze
  • kiełki fasoli mung
  • koncentrat pomidorowy
  • imbir
  • papryczka chilli
  • sok z cytryny
  • sos sojowy
  • pieprz
  • Ryż dziki
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu (około 20 min). Kurczaka kroimy w paski, marynujemy w sosie sojowym, smażymy na patelni bez tłuszczu.
Pora podsmażamy z imbirem,  pokrojoną marchewką, dodajemy fasolkę, kalarepkę i resztę składników, dodajemy pokrojoną papryczkę chilli wraz  z pestkami. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy sos sojowy oraz koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, wszystko mieszamy., w razie potrzeby przyprawiamy do smaku. Podajemy z dzikim ryżem

Jeżeli nie chce nam się przyrządzać własnej mieszanki możemy skorzystać z gotowych mrożonek.


Prześlij komentarz