czwartek, 6 lutego 2014

Ekspresowa zupa szpinakowa z jajkiem



Wiele osób nie lubi szpinaku, ja osobiście uwielbiam. Wy­star­czy po­eks­pe­ry­men­to­wać z przy­pra­wa­mi, by po­lu­bić jego smak. Warto spró­bo­wać, bo­wiem ro­śli­na ta za­wie­ra dużo że­la­za nie­zbęd­ne­go do pro­duk­cji czer­wo­nych krwi­nek. To dla­te­go szpi­nak jest za­le­ca­ny cho­rym na ane­mię. Poza tym w szpi­na­ku znaj­dzie­my wi­ta­mi­ny, m.​in. bar­dzo ważny dla zdro­wia kwas fo­lio­wy oraz wi­ta­mi­nę C. Te związ­ki po­ma­ga­ją za­cho­wać skórę jędr­ną, chro­nią przed zmarszcz­ka­mi, za­po­bie­ga­ją cho­ro­bom serca i no­wo­two­rom. Do­dat­ko­wą za­chę­tą jest fakt, że ro­śli­na wzmac­nia wy­dol­ność or­ga­ni­zmu. Spra­wia, że mię­śnie pra­cu­ją bar­dziej wy­daj­nie i dłu­żej. To ważne dla wszyst­kich, któ­rzy chcą po­pra­wić swoją kon­dy­cję i osią­gnię­cia spor­to­we. Ze względu na niską kaloryczność (100 g liści szpinaki to zaledwie 16 kcal) szpinak świetnie sprawdza się w diecie osób dbających o linię i odchudzających się.  Ale uwaga, nie każdy może za­ja­dać się szpi­na­kiem bez­kar­nie. A to dla­te­go, że za­wie­ra on dużo kwasu szcza­wio­we­go. Ten w znacznym stopniu ogranicza przyswajalność wapnia, tworząc z nim niedostępny dla organizmu ludzkiego szczawian wapnia. Aby temu przeciwdziałać zaleca się łączenie szpinaku z produktami bogatymi w wapń, np. z serem czy twarogiem.  Szpi­nak nie jest wska­za­ny dla osób z kamicą nerkową, zapaleniem stawów czy dną moczanową.

Zupkę robi się dosłownie kilka minut

 Składniki:

  • 450 g świeżego szpinaku
  • bulion warzywny
  • czosnek
  • cebula
  • ser z niebieską pleśnią np. Lazur
  • sól, pieprz, pieprz biały, czosnek, gałka muszkatołowa 
  • odrobina oliwy do zeszklenia cebulki

 dodatki: jajko lub grzanka


W garnku szklimy pokrojoną cebulkę, dodajemy czosnek, wrzucamy liście szpinaku, kiedy stracą swoją objętość, zalewamy bulionem, gdy bulion się zagotuje dodajemy odrobinę sera pleśniowego, czekamy aż się rozpuści. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Podajemy z jajkiem lub grzanką. Dla łasuchów może być to i to ;-)


Brak komentarzy: