piątek, 7 lutego 2014

Sałatka z polędwicą, orzechami nerkowca i mango


Moja ulubiona sałatka zazwyczaj robię ją z wołowiną, niestety dzisiaj nie udało mi się jej kupić więc jest wieprzowa.
Sałatka z polędwicą, orzechami nerkowca i mango - połączenie idealne.

  • Polędwica wieprzowa lub wołowa
  • Mix sałat z rukolą
  • czerwona cebula 
  • ogórek 
  • orzechy nerkowca
  •  mango
  • sos winegret
  • zredukowany ocet balsamiczny


Polędwicę przyprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i szałwią, smażymy, pod koniec, dodajemy całe ząbki czosnku i podlewamy czerwonym winem, chwilę dusimy pod przykryciem. Do salaty dodajemy pokrojoną czerwoną cebulę i ogórka, polewamy sosem winegret (sok z cytryny, oliwa z oliwek, musztarda, miód, zioła). Orzechy prażymy na patelni dodajemy do sałaty. Mango kroimy w kostkę, kładziemy na sałatę. Polędwicę kroimy na cienkie plastry, układamy na sałatce. Ocet redukujemy, polewamy sałatę oraz mięso.



Prześlij komentarz