Znowu rybka tym razem pstrąg tęczowy. Staram się jeśc bardzo dużo ryb, aby nie było monotonnie jem przeróżne i te chude i te trochę bardziej tłuste.
Pod względem zawartości tłuszczu (tłuszcz rybi ma duży wpływ na ich smak) w rybach, dzielimy je następująco:
Ryby chude (zawartość tłuszczu poniżej 5g w 100 g ryby):
- flądra
- dorsz
- halibut biały
- lin
- okoń
- mintaj
- pstrąg strumieniowy
- sandacz
- szczupak
Ryby średniotłuste (zawartość tłuszczu pomiędzy 5g a 9g w 100 g ryby):
- halibut
- karmazyn
- karp
- leszcz
- morszczuk
- pstrąg tęczowy
- sola
Ryby tłuste (zawartość tłuszczu powyżej 9g w 100 g ryby)
- węgorz
- łosoś
- śledź
- makrela
- tuńczyk
- sardynka
Składniki:
- Makaron razowy
- Pstrąg tęczowy filet
- Brokuł
- Fasolka szparagowa
- pomidorki koktajlowe
- Jogurt naturalny
- Odrobinę serka śmietankowego np Turek
- Duża ilość koperku
- sól, pieprz, czosnek
Fasolkę, brokuła oraz pstrąga gotujemy na parze około 8 min. (tak aby brokuł nie był zbyt miękki). Makaron gotujemy al dente (w zależności od rodzaju około 8-10 min). W czasie gotowania do osobnego garnuszka wkładamy i na małym ogniu podgrzewamy odrobinę serka śmietankowego (około 1 łyżki), jogurt naturalny (2 łyżki), wszystko razem mieszamy, dodajemy sól, pieprz, czosnek, koperek. Ugotowane warzywa oraz makaron mieszamy z sosem (zostawiamy około1 łyżki na rybę), na wierzch kładziemy rybę, polewamy pozostałym sosem. podajemy z pomidorkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz