środa, 5 lutego 2014

Deser przekładaniec w szklance z owocami, płatkami i bakaliami



Deser wcale nie musi być wysokokaloryczny. Może być bardzo smaczny a jednocześnie zdrowy.

Ser twarogowy chudy rozgnieść wymieszać z kefirem i miodem, otręby mieszamy z płatkami owsianymi. Następnie warstwa po warstwie nakładamy łyżką serek, na zmianę z kolejnymi owocami i płatkami. Posypujemy amarantusem, suszonymi rodzynkami lub żurawiną, słonecznikiem lub płatkami migdałów jak kto woli.

Składniki:
  • Ser twarogowy chudy około 100 g
  • Kefir około 2 łyżek
  • Kiwi - 1 szt.
  • Pomarańcza - 1/2 szt.
  • 1/2 łyżeczki miodu lub bez
  • 1 łyżka płatków orkiszowych
  • 1 łyżka otrąb np. żytnich
  • 1 łyżeczka amarantusa
  • parę rodzynek, moreli lub żurawiny
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika lub migdałów

Prześlij komentarz