czwartek, 6 lutego 2014

Grillowany śledź z warzywami w jogurtowym sosie czosnkowo-koperkowym



Zwykle jemy śledzia z cebulą lub w śmietanie, w occie. Przekonaj się, że pysznych możliwości jest znacznie więcej. Jest to nieprzeciętnie smaczna ryba także grillowana czy upieczona. Wyrazisty smak, połączona z nadzwyczajną delikatnością. Jedz śledzie jak najczęściej, bo dzięki nim poprawisz pamięć i wzmocnisz serce. Śledzie są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. I co bardzo ważne dla osób na diecie odchudzającej, chociaż zalicza się je do tłustych ryb, nie są wcale kaloryczne.





Składniki:
  • tuszka śledzia
  • ulubione warzywa:  -grillowana cukinia i bakłażan, pieczona papryka, fasola, por, czerwona cebula,kukurydza, pomidorki koktajlowe pieczone w piekarniku, przyprawione ulubionymi ziołami



 Jogurtowy sos czosnkowo-koperkowy:
  • jogurt naturalny
  • czosnek (w moim przypadku dużo)
  • koperek
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz





Prześlij komentarz