środa, 19 lutego 2014

Zupa krem z kalarepy z wędzonym łososiem

Bardzo szybka w przygotowaniu, Tak naprawdę czas robienia to 5 min, 20 min czas oczekiwania, idealna na kolację.


Składniki:
  • Cebula
  • Kalarepki (2 razy więcej niż ziemniaków)
  • Ziemniaki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Wędzony łosoś (1 plaster na 1 porcję)
  • Jogurt naturalny (po 1 łyżce na porcję- opcjonalnie, ja nie dodawałam)
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Pieprz
Cebulę pokroić, obraną kalarepę i ogórka pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę. Dodać kalarepę i ziemniaki, chwilę razem dusić.  Następnie zalać bulionem warzywnym (na równi z warzywami lub około 1 cm nad warzywa). Przykryć i gotować ok. 20 min. 
Łososia pokroić w paski, dodać jogurt, gałkę muszkatołową i pieprz. Podawać z łososiem pokrojonym w paski.





Prześlij komentarz