Czy wiecie, że kozy to jedne z najzdrowszych zwierząt, ponieważ
potrafią doskonale bronić się przed zanieczyszczeniami środowiska i
różnymi chorobami. Mają zdolność "filtrowania" z organizmu
szkodliwych pierwiastków, które mogłyby przedostać się do mleka (dlatego mleko kozie jest dobrze przyswajane prze organizm ludzki, nie uczula i polecane jest osobom z nietolerancją na laktozę).
Ser kozi zawiera duże ilości, łatwo przyswajalnego żelaza, dużo witamin z grupy B, wit. A. Wg ostatnich badań mleko
kozie i jego przetwory dzięki charakterystycznej, wyłącznej dla siebie
florze bakteryjnej skuteczniej
od innych odkwaszają nasz organizm i chronią przed szkodliwymi mikroorganizmami. A przede wszystkim bardzo pyszny.
Składniki:
- Sałata rukola
- Gotowany burak
- Słonecznik, nasiona
- Sos winegret (miód, oliwa z oliwek, musztarda, sok z cytryny ocet balsamiczny)
- Zredukowane balsamico
Sałatę wykładamy na talerz, polewamy sosem winegret. Buraka kroimy w cieniutkie plasterki, układamy na talerzu, na wierzch posypujemy pokruszonym serem kozim oraz nasionami słonecznika (nasiona słonecznika prażyć na patelni aby wydobyć aromat)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz