sobota, 22 lutego 2014

Sałatka z rukoli, buraków i koziego sera


Czy wiecie, że kozy to jedne z najzdrowszych zwierząt, ponieważ potrafią doskonale bronić się przed zanieczyszczeniami środowiska i różnymi chorobami. Mają zdolność "filtrowania" z organizmu szkodliwych pierwiastków, które mogłyby przedostać się do mleka (dlatego mleko kozie jest dobrze przyswajane prze organizm ludzki, nie uczula i  polecane jest osobom z nietolerancją na laktozę).
Ser kozi zawiera duże ilości, łatwo przyswajalnego żelaza, dużo witamin z grupy B, wit. A. Wg ostatnich badań mleko kozie i jego przetwory dzięki charakterystycznej, wyłącznej dla siebie florze bakteryjnej skuteczniej od innych odkwaszają nasz organizm i chronią przed szkodliwymi mikroorganizmami. A przede wszystkim bardzo pyszny.




Składniki:
  • Sałata rukola
  • Gotowany burak
  • Słonecznik, nasiona
  • Sos winegret (miód, oliwa z oliwek, musztarda, sok z cytryny ocet balsamiczny)
  • Zredukowane balsamico
Sałatę wykładamy na talerz, polewamy sosem winegret. Buraka kroimy w cieniutkie plasterki, układamy na talerzu, na wierzch posypujemy pokruszonym serem kozim oraz nasionami słonecznika (nasiona słonecznika prażyć na patelni aby wydobyć aromat)

Prześlij komentarz