Jak się okazuje, bardzo ważne jest w
jaki sposób komponujemy poszczególne posiłki.
Niektóre produkty są zdrowe osobno lub tylko w odpowiednim
towarzystwie. Łączenie ze sobą niektórych produktów spożywczych sprawia,
że stają się one bezwartościowe, a nawet szkodliwe dla naszego
organizmu. Jednak nie popadajmy w paranoję, zjedzone od czasu do czasu na pewno nam nie zaszkodzą.
Przyjrzyjmy się tym nietrafionym duetom.
Herbaty
z cytryną
Herbata i ciasto drożdżowe
Herbata pomaga przy trawieniu, działa moczopędnie,
chroni zęby przed próchnicą. W listkach znajduje się glin, który jest
nieprzyswajalny i wydalany przez organizm. Kiedy jednak substancja ta
połączy się z sokiem cytryny, powstaje cytrynian glinu, który odkłada się
w mózgu i może prowadzić m.in. do choroby Alzheimera.
Porada: Herbatę pijmy bez cytryny. Jej smak możemy
wzbogacić syropem z imbiru lub sokiem z truskawek lub malin.
Herbata i ciasto drożdżowe
Miłośnicy tego połączenia będą rozczarowani – również w tym przypadku
szkodliwe okazują się obecne w herbacie garbniki. Ograniczają one wchłanianie
witaminy B1 (tiaminy), która znajduje się w cieście drożdżowym. A to bardzo
potrzebna nam witamina – wpływa na układ nerwowy, przyśpiesza gojenie się ran,
wykazuje działanie uśmierzające ból. Często nazywa się ją witaminą
„antystresową”.
Pomidora
z ogórkiem
Pomidor zawiera cenny likopen (działa antynowotworowo),
wit. A (chroni oczy), potas (niezbędny dla serca) i sporo wit. C
(wzmacnia odporność). Gdy jednak połączymy go z surowym ogórkiem, ten
zlikwiduje zawartą w nim witaminę C. A to za sprawą enzymu
askorbinazy. Ogórek utleni też wit. C w papryce, cebuli, sałacie, cykorii,
natce pietruszki, jeśli połączymy je w jednej misce.
Ale czy oznacza to rezygnację z ogórka w potrawach np. z pomidorami?
Przyda się cytryna
Jest jeden prosty sposób aby móc cieszyć się, zdrową, pełną witamin
sałatką z ogórkiem. Aby nie dopuścić do utlenienia się kwasu
askorbinowego musimy zakwasić sałatkę. Można do tego celu
wykorzystać zarówno cytrynę, jak i ocet winny, kefir, czy jogurt -
kwaśne środowisko (pH poniżej 5) hamuje aktywność askorbinazy.
Ten prosty zabieg sprawi, że miłośnicy ogórków, nie będą musieli
martwić się o witaminę C w swojej diecie. Wystarczy skropić sałatkę
sokiem z cytryny, lub dodać do sałatki sos winegret (pamiętaj, żeby nie
przesadzić z oliwą) i nie martwić się o niszczące działanie askorbinazy.
Życzymy smacznego
Jest na to jednak sposób, gdy połączymy pomidora z ogórkiem, należy skropić je szybko sokiem z cytryny.
Pomidora
z twarogiem
W tym wydaniu to pomidor oprócz wielu zalet ma
jedną wadę: silnie działające kwasy, które mogą nawet podrażnić błonę śluzową
żołądka osób z chorobą wrzodową. Kwasy te wchodzą w reakcję
z wapniem (głównym składnikiem np. białego sera), podczas której dochodzi
do wytworzenia się nierozpuszczalnych kryształków. Odkładają się one
w stawach, blokują je i przysparzają bólu podczas poruszania się.
Porada: Pomidor najlepiej komponuje się
z oliwą i bazylią.Herbaty i kawy z nabiałem
Kawa lub herbata połączone z twarożkiem,
jogurtem czy serem żółtym nie są wskazane. Zawarty w nich kwas szczawiowy
wiąże się z wapniem z nabiału, tworząc szczawiany, które odkładają
się jako kamienie w drogach moczowych. A związany wapń nie może być
wykorzystany przez organizm.
Porada: Do nabiału pijmy herbaty ziołowe, soki,
niegazowana wodę mineralną. Jeśli pijemy herbatę czy kawę, to z mlekiem.
Kwas szczawiowy zwiąże wapń z mleka, a wapń z nabiału zostanie
wchłonięty przez organizm.
Kapusty
z rybami
Kapusta, brukselka, kalafior, kalarepa to źródła wit. C i E, sodu, potasu, siarki. Warzyw tych jednak nie należy łączyć z rybami morskimi i owocami morza, które sa bogatym źródłem jodu. Pochodne kapusty i ona sama zawierają substancje wiążące jod, co uniemożliwia jego wchłanianie.
Porada: Ryby jedzmy z sałatą, a warzywa kapustne z mięsem. Zawarta w nich witamina C wspomaga przyswajanie żelaza.
Kapusta, brukselka, kalafior, kalarepa to źródła wit. C i E, sodu, potasu, siarki. Warzyw tych jednak nie należy łączyć z rybami morskimi i owocami morza, które sa bogatym źródłem jodu. Pochodne kapusty i ona sama zawierają substancje wiążące jod, co uniemożliwia jego wchłanianie.
Porada: Ryby jedzmy z sałatą, a warzywa kapustne z mięsem. Zawarta w nich witamina C wspomaga przyswajanie żelaza.
Ryby są przede wszystkim źródłem białka
i kwasów omega-3. Ich działanie mogą zaburzyć kwasy omega- 6. Najwięcej
jest ich w oleju słonecznikowym i kukurydzianym. Same w sobie
też są zdrowe: wzmacniają układ nerwowy, odżywiają skórę, włosy
i paznokcie. Ale podczas smażenia mogą zredukować działanie omega-3. Udowodniono, że duże spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 przy
niedostatku kwasów omega-3 sprzyja rozwojowi raka piersi po menopauzie.
Porada: Ryby najlepiej piec w folii,
grillować lub gotować - takie są najzdrowsze.
Mięsa
z czerwonym winem
Dlaczego do siebie nie pasują? Wołowina, wieprzowina, wątróbka, dziczyzna to
źródło białka, cynku, witaminy B12 i żelaza. Gdy jednak do mięsa wypijemy
dużo czerwonego wina, żelazo nie zostanie dobrze wchłonięte. A to za
sprawą garbników w winie, wyczuwanych na języku jako cierpkie
i ściągające. Garbniki są też w kawie i herbacie - pijmy je
więc 2 godziny po zjedzeniu steku czy kotleta mielonego. Najlepszym towarzyszem
mięsa będzie niegazowana woda lub herbata ziołowa.
Dlaczego takie połączenie to nie najlepszy pomysł? Ser żółty zawiera fosfor,
który z kolei ogranicza wchłanianie cynku obecnego w mięsie. Jest jeszcze jedna
wada tego połączenia – zarówno ser żółty, jak i mięso są bogate w tłuszcze
nasycone, a ich spożywane w nadmiarze źle służy zdrowiu. Do żółtego sera
bardziej pasuje ogórek kiszony, a do mięsa – zielenina.
Grzyby i alkohol
Uważajmy na to połączenie. Jeśli potrawy z grzybami będziemy popijać trunkami, może się to skończyć ciężką dolegliwością trawienną. Powód? Alkohol ścina białko znajdujące się w grzybach i sprawia, że staje się ono niestrawne. Wysokoprocentowe drinki nie powinny być też spożywane razem z warzywami, ponieważ utrudniają przyswajanie obecnej w warzywach witaminy B1.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz