środa, 12 lutego 2014

Tych produktów nie łączymy

Jak się okazuje, bardzo ważne jest w jaki sposób komponujemy poszczególne posiłki.
Niektóre produkty są zdrowe osobno lub tylko w odpowiednim towarzystwie. Łączenie ze sobą niektórych produktów spożywczych sprawia, że stają się one bezwartościowe, a nawet szkodliwe dla naszego organizmu. Jednak nie popadajmy w paranoję, zjedzone od czasu do czasu na pewno nam nie zaszkodzą. 
Przyjrzyjmy się tym nietrafionym duetom.



Herbaty z cytryną
Herbata pomaga przy trawieniu, działa moczopędnie, chroni zęby przed próchnicą. W listkach znajduje się glin, który jest nieprzyswajalny i wydalany przez organizm. Kiedy jednak substancja ta połączy się z sokiem cytryny, powstaje cytrynian glinu, który odkłada się w mózgu i może prowadzić m.in. do choroby Alzheimera. 
Porada: Herbatę pijmy bez cytryny. Jej smak możemy wzbogacić syropem z imbiru lub sokiem z truskawek lub malin.

Herbata i ciasto drożdżowe

Miłośnicy tego połączenia będą rozczarowani – również w tym przypadku szkodliwe okazują się obecne w herbacie garbniki. Ograniczają one wchłanianie witaminy B1 (tiaminy), która znajduje się w cieście drożdżowym. A to bardzo potrzebna nam witamina – wpływa na układ nerwowy, przyśpiesza gojenie się ran, wykazuje działanie uśmierzające ból. Często nazywa się ją witaminą „antystresową”.


Pomidora z ogórkiem
Pomidor zawiera cenny likopen (działa antynowotworowo), wit. A (chroni oczy), potas (niezbędny dla serca) i sporo wit. C (wzmacnia odporność). Gdy jednak połączymy go z surowym ogórkiem, ten zlikwiduje zawartą w nim witaminę C. A to za sprawą enzymu askorbinazy. Ogórek utleni też wit. C w papryce, cebuli, sałacie, cykorii, natce pietruszki, jeśli połączymy je w jednej misce.
Ale czy oznacza to rezygnację z ogórka w potrawach np. z pomidorami?
Przyda się cytryna Jest jeden prosty sposób aby móc cieszyć się, zdrową, pełną witamin sałatką z ogórkiem. Aby nie dopuścić do utlenienia się kwasu askorbinowego musimy zakwasić sałatkę. Można do tego celu wykorzystać zarówno cytrynę, jak i ocet winny, kefir, czy jogurt - kwaśne środowisko (pH poniżej 5) hamuje aktywność askorbinazy.
Ten prosty zabieg sprawi, że miłośnicy ogórków, nie będą musieli martwić się o witaminę C w swojej diecie. Wystarczy skropić sałatkę sokiem z cytryny, lub dodać do sałatki sos winegret (pamiętaj, żeby nie przesadzić z oliwą) i nie martwić się o niszczące działanie askorbinazy. Życzymy smacznego
Jest na to jednak sposób, gdy połączymy pomidora z ogórkiem, należy skropić je szybko sokiem z cytryny.

Pomidora z twarogiem
W tym wydaniu to pomidor oprócz wielu zalet ma jedną wadę: silnie działające kwasy, które mogą nawet podrażnić błonę śluzową żołądka osób z chorobą wrzodową. Kwasy te wchodzą w reakcję z wapniem (głównym składnikiem np. białego sera), podczas której dochodzi do wytworzenia się nierozpuszczalnych kryształków. Odkładają się one w stawach, blokują je i przysparzają bólu podczas poruszania się.
Porada: Pomidor najlepiej komponuje się z oliwą i bazylią.

Herbaty i kawy z nabiałem     
Kawa lub herbata połączone z twarożkiem, jogurtem czy serem żółtym nie są wskazane. Zawarty w nich kwas szczawiowy wiąże się z wapniem z nabiału, tworząc szczawiany, które odkładają się jako kamienie w drogach moczowych. A związany wapń nie może być wykorzystany przez organizm.
Porada: Do nabiału pijmy herbaty ziołowe, soki, niegazowana wodę mineralną. Jeśli pijemy herbatę czy kawę, to z mlekiem. Kwas szczawiowy zwiąże wapń z mleka, a wapń z nabiału zostanie wchłonięty przez organizm.


Kapusty z rybami
Kapusta, brukselka, kalafior, kalarepa to źródła wit. C i E, sodu, potasu, siarki. Warzyw tych jednak nie należy łączyć z rybami morskimi i owocami morza, które sa bogatym źródłem jodu. Pochodne kapusty i ona sama zawierają substancje wiążące jod, co uniemożliwia jego wchłanianie.
Porada: Ryby jedzmy z sałatą, a warzywa kapustne z mięsem. Zawarta w nich witamina C wspomaga przyswajanie żelaza.

Ryb z olejem
Ryby są przede wszystkim źródłem białka i kwasów omega-3. Ich działanie mogą zaburzyć kwasy omega- 6. Najwięcej jest ich w oleju słonecznikowym i kukurydzianym. Same w sobie też są zdrowe: wzmacniają układ nerwowy, odżywiają skórę, włosy i paznokcie. Ale podczas smażenia mogą zredukować działanie omega-3. Udowodniono, że duże spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 przy niedostatku kwasów omega-3 sprzyja rozwojowi raka piersi po menopauzie.
Porada: Ryby najlepiej piec w folii, grillować lub gotować - takie są najzdrowsze.

Mięsa z czerwonym winem
Dlaczego do siebie nie pasują? Wołowina, wieprzowina, wątróbka, dziczyzna to źródło białka, cynku, witaminy B12 i żelaza. Gdy jednak do mięsa wypijemy dużo czerwonego wina, żelazo nie zostanie dobrze wchłonięte. A to za sprawą garbników w winie, wyczuwanych na języku jako cierpkie i ściągające. Garbniki są też w kawie i herbacie - pijmy je więc 2 godziny po zjedzeniu steku czy kotleta mielonego. Najlepszym towarzyszem mięsa będzie niegazowana woda lub herbata ziołowa.

Mięso i żółty ser
Dlaczego takie połączenie to nie najlepszy pomysł? Ser żółty zawiera fosfor, który z kolei ogranicza wchłanianie cynku obecnego w mięsie. Jest jeszcze jedna wada tego połączenia – zarówno ser żółty, jak i mięso są bogate w tłuszcze nasycone, a ich spożywane w nadmiarze źle służy zdrowiu. Do żółtego sera bardziej pasuje ogórek kiszony, a do mięsa – zielenina.

Grzyby i alkohol
Uważajmy na to połączenie. Jeśli potrawy z grzybami będziemy popijać trunkami, może się to skończyć ciężką dolegliwością trawienną. Powód? Alkohol ścina białko znajdujące się w grzybach i sprawia, że staje się ono niestrawne. Wysokoprocentowe drinki nie powinny być też spożywane razem z warzywami, ponieważ utrudniają przyswajanie obecnej w warzywach witaminy B1.


 
Prześlij komentarz