Quinoa jest również znana jako komosa ryżowa.
Choć komosa ryżowa nie należy do rodziny zbóż (zalicza się ją do tzw. pseudozbóż, ze względu na wysoką zawartość skrobi) to starożytni Inkowie nazywali ją matką zbóż doceniając tym samym jej cudowne właściwości odżywcze.
Ze względu na ogromne spektrum swych zalet, zaleca się wkomponowanie komosy ryżowej w codzienną dietę. Bogactwo zawartego w niej białka jest szczególnie zalecane wegetarianom i weganom narażonym na niedobór białka.
QUINOA naturalne źródło zdrowia
- Zawiera więcej wapnia niż mleko.
- Dostarcza 2 razy więcej żelaz i witaminy E niż pszenica.
- Jest bogata w mangan i miedź. Oba minerały aktywują produkcję enzymu odpowiedzialnego za procesy antyoksydacyjne chroniące przed wolnymi rodnikami
- Jest doskonałym źródłem magnezu (70% więcej niż żyto)
- Obecność manganu wpływa na skuteczne spożytkowanie węglowodanów. Mangan działa też korzystnie na regenerację i zdrowie kości.
- Ponadto quinoa jest bogata w witaminy z grupy B, fosfor, potas, cynk i błonnik
- Zawiera wyjątkowy aminokwas lysinę, chroniący przed rakiem.
- Nie zawiera glutenu, dlatego idealnie nadaje się dla osób nietolerujących produktów zbożowych.
- Tuńczyk w wodzie
- Papryka czerwona
- Pomidor
- Komosa ryżowa (Quinoa)
- kalafior
- Cukinia
- Por
- Bób
- Fasola szparagowa
- Oliwa z oliwek
Paprykę i cukinie pomidora i por kroimy dowolnie. Na patelni podsmażamy por, następnie dodajemy paprykę i pomidora i cukinię, dusimy około 10 min.
W drugim garnku gotujemy (jednocześnie) kawałeczek kalafiora, fasolkę szparagową i bób około 8 min.
Do duszonych warzyw dodać fasolę, obrany bób i kalafiora, wszystko razem wymieszać. Na wierzch położyć tuńczyka odsączonego z zalewy. (komosa pozostała z dnia poprzedniego więc czas przygotowania 0 min).
Podliczając danie robiłam jakieś 11-12 min ;-))
Można??? Można!!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz