Soczewica to doskonałe składniki w każdej diecie redukującej
tkankę tłuszczową oraz w diecie wegetariańskiej. Ziarna soczewicy są
beztłuszczowe, dodatkowo zawierają sporą dawkę cennego biologicznie i
łatwo przyswajalnego białka. Poza zawartością białka, mocną stroną
soczewicy jest też bogactwo witamin z grupy B oraz witaminy PP. To doskonałe warzywo dla
przyszłych mam, ponieważ zawiera także kwas foliowy. Oprócz tego
soczewica wzbogacona jest także w drogocenne i łatwo przyswajalne
żelazo. Soczewica ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, co sprawia że mogą ją spożywać osoby na diecie oraz te cierpiące na cukrzycę. Błonnik, który jest zawarty w soczewicy redukuje poziom tłuszczów oraz poziom glukozy.
Składniki:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 2 marchewki
- pietruszka
- seler
- pomidor
- pasatta pomidorowa
- ziemniak (opcjonalnie)
- cebula
- por
- oliwa z oliwek
- czosnek, kminek mielony, majeranek, sól, pieprz
Cebulkę i pora podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Chwile podsmażamy, dodajemy szklankę soczewicy, pokrojonego pomidora, zalewamy wodą lub bulionem warzywny, Dusimy około 10 min. Po tym czasie dodajemy pokrojonego ziemniaka i gotujemy kolejne 15 min (aż warzywa będą miękkie), przyprawiamy, dodajemy pasattę pomidorową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz