piątek, 7 lutego 2014

Zupa z zielonej soczewicy

Soczewica to doskonałe składniki w każdej diecie redukującej tkankę tłuszczową oraz w diecie wegetariańskiej. Ziarna soczewicy są beztłuszczowe, dodatkowo zawierają sporą dawkę cennego biologicznie i łatwo przyswajalnego białka. Poza zawartością białka, mocną stroną soczewicy jest też bogactwo witamin z grupy B oraz witaminy PP. To doskonałe warzywo dla przyszłych mam, ponieważ zawiera także kwas foliowy. Oprócz tego soczewica  wzbogacona jest także w drogocenne i łatwo przyswajalne żelazo. Soczewica ma stosunkowo niski indeks glikemiczny,  co sprawia że mogą ją spożywać osoby na diecie oraz te cierpiące na cukrzycę.  Błonnik, który jest zawarty w soczewicy redukuje poziom  tłuszczów oraz poziom glukozy.


Składniki:
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • pietruszka 
  • seler
  • pomidor
  • pasatta  pomidorowa
  • ziemniak (opcjonalnie)
  • cebula
  • por
  • oliwa z oliwek
  • czosnek, kminek mielony, majeranek, sól, pieprz



Cebulkę i pora podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Chwile podsmażamy, dodajemy szklankę soczewicy, pokrojonego pomidora, zalewamy wodą lub bulionem warzywny, Dusimy około 10 min. Po tym czasie dodajemy pokrojonego ziemniaka i gotujemy kolejne 15 min (aż warzywa będą miękkie), przyprawiamy, dodajemy pasattę pomidorową. 



Prześlij komentarz