środa, 12 lutego 2014

Pieczona flądra z warzywami, serem blue oraz sosem chrzanowo-koperkowym

Podobne dania już mieściły na moim blogu, dzisiaj niestety lub "stety" jest to danie stworzone na zasadzie - "czyszczenie lodówki". Mimo to smakowało wyśmienicie.

Flądra - ma białe, bardzo smaczne mięso, chude, niskokaloryczne, co więcej, są to ryby bardzo tanie.

Składniki:
(1 porcja)
  • Flądra, tuszka
  • Marchew
  • Por
  • Cukinia
  • Parę pomidorków koktajlowych
  • papryczka chilli
  • Kawałek bakłażana
  • ser blue lub inny z niebieska pleśnią (około 20 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sos chrzanowo - koperkowy:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • tarty chrzan ilośc dowolna
  • koperek
  • przyprawy

Marchew oraz cukinie tniemy np. obieraczką na grube wstążki, pora w talarki, przyprawiamy.


Bakłażana pokrojonego w krążki chwilę grillujemy na grillu elektrycznym. Dodajemy do warzyw, kładziemy pomidorki koktajlowe oraz drobno pokrojona paryczkę chilli. Na pokrojone warzywa kładziemy wcześniej przyprawioną rybę, posypujemy pokruszonym serem.


Całość polewamy oliwą z oliwek, zapiekamy około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Przez pierwsze 10-15 min. radze rybę przykryć folia aluminiową.


Upieczoną potrawę polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Jogurt łączymy z tartym chrzanem, dodajemy pieprz, koperek, ewentualnie inne zioła, polewamy zapiekankę.


Prześlij komentarz