Flądra - ma białe, bardzo smaczne mięso, chude, niskokaloryczne, co więcej, są to ryby bardzo tanie.
Składniki:
(1 porcja)
- Flądra, tuszka
- Marchew
- Por
- Cukinia
- Parę pomidorków koktajlowych
- papryczka chilli
- Kawałek bakłażana
- ser blue lub inny z niebieska pleśnią (około 20 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sos chrzanowo - koperkowy:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- tarty chrzan ilośc dowolna
- koperek
- przyprawy
Marchew oraz cukinie tniemy np. obieraczką na grube wstążki, pora w talarki, przyprawiamy.
Bakłażana pokrojonego w krążki chwilę grillujemy na grillu elektrycznym. Dodajemy do warzyw, kładziemy pomidorki koktajlowe oraz drobno pokrojona paryczkę chilli. Na pokrojone warzywa kładziemy wcześniej przyprawioną rybę, posypujemy pokruszonym serem.
Całość polewamy oliwą z oliwek, zapiekamy około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Przez pierwsze 10-15 min. radze rybę przykryć folia aluminiową.
Upieczoną potrawę polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Jogurt łączymy z tartym chrzanem, dodajemy pieprz, koperek, ewentualnie inne zioła, polewamy zapiekankę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz