niedziela, 2 lutego 2014

Domowa wędlina - pieczona pierś z kurczaka w rozmarynie

Pieczona pierś z indyka indyk jest smaczna i apetyczna, ponadto posiada wiele składników i wpływa korzystnie na układ nerwowy, mięśniowy i na pracę serca. 

Filet oczyszczamy z chrząstek i żyłek. Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek, rozmarynu. Filety delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Mięso zostawiamy na kilka godzin w marynacie. Tak zamarynowane mięso wkładamy do folii aluminiowej*. Rozgrzewamy piekarnik do 200 i pieczemy mięso około 25 minut.

*Błyszcząca strona chroni przed ciepłem, podczas gdy matowa je przepuszcza. Jeśli chcemy upiec filet szybko to należy zawinąć danie tak, aby matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. Jeśli natomiast chcemy zabezpieczyć upieczonego kurczaka, aby był jeszcze ciepły po pół godzinie, wtedy, zawijając go w folię musimy uważać, aby na zewnątrz znalazła się strona błyszcząca. 





Prześlij komentarz