Pieczona pierś z indyka indyk jest smaczna i apetyczna, ponadto posiada
wiele składników i wpływa korzystnie na układ nerwowy, mięśniowy i na
pracę serca.
Filet
oczyszczamy z chrząstek i żyłek. Przygotowujemy marynatę z oliwy z
oliwek, rozmarynu. Filety delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Mięso
zostawiamy na kilka godzin w marynacie. Tak zamarynowane mięso wkładamy
do folii aluminiowej*. Rozgrzewamy piekarnik do 200 i pieczemy mięso
około 25 minut.
*Błyszcząca strona chroni przed ciepłem,
podczas gdy matowa je przepuszcza. Jeśli chcemy upiec filet szybko to
należy zawinąć danie tak, aby matowa strona folii znalazła się na
zewnątrz. Jeśli natomiast chcemy zabezpieczyć upieczonego kurczaka, aby
był jeszcze ciepły po pół godzinie, wtedy, zawijając go w folię musimy
uważać, aby na zewnątrz znalazła się strona błyszcząca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz