czwartek, 20 lutego 2014

Orientalny miks z soczewicą

Po powrocie z Indii długo nie mogłam patrzeć na potrawy z carry, kurkumą i ogólnie tymi smakami. Po 2 miesiącach od powrotu pomału się przełamuję ;-), już niedługo postaram się zrobić parę przepisów z typowo indyjskiej kuchni.



Składniki (na 2 porcje)
  • 250 g Brokułów
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 75 g czerwonej soczewicy
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oleju
  • po 1/2 łyżeczki ziaren kolendry, kminku i czarnego pieprzu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • gałązki kolendry


Brokuły podzielić na małe różyczki. Szczypiorek pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim ziarna kolendry, kminku i pieprzu, nie należy zbyt długo podsmażać , aby nie miały gorzkiego smaku. Mieszankę zdjąć z patelni i utrzeć w moździerzu.


Na pozostałym po ziarnach oleju podsmażyć brokuły, szczypiorek i soczewicę. Następnie wlać sos sojowy i 300 ml wody. Całość dusić pod przykryciem około 8 min.
Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Jogurt wymieszać z kurkumą i dodać do warzyw. Połączyć z makaronem, dodać przyprawy (radzę nie dawać wszystkich na raz tylko według uznania). Doprawić sosem sojowym w razie potrzeby. Listkami kolendry posypać makaron.



Prześlij komentarz