Składniki (na 2 porcje)
- 250 g Brokułów
- 1 pęczek szczypiorku
- 75 g czerwonej soczewicy
- 100 g makaronu ryżowego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oleju
- po 1/2 łyżeczki ziaren kolendry, kminku i czarnego pieprzu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- gałązki kolendry
Brokuły podzielić na małe różyczki. Szczypiorek pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim ziarna kolendry, kminku i pieprzu, nie należy zbyt długo podsmażać , aby nie miały gorzkiego smaku. Mieszankę zdjąć z patelni i utrzeć w moździerzu.
Na pozostałym po ziarnach oleju podsmażyć brokuły, szczypiorek i soczewicę. Następnie wlać sos sojowy i 300 ml wody. Całość dusić pod przykryciem około 8 min.
Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Jogurt wymieszać z kurkumą i dodać do warzyw. Połączyć z makaronem, dodać przyprawy (radzę nie dawać wszystkich na raz tylko według uznania). Doprawić sosem sojowym w razie potrzeby. Listkami kolendry posypać makaron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz