sobota, 1 lutego 2014

Pieczony królik z ziemniakami, marchewką z groszkiem, cebulka i żurawiną

Dzisiaj smaki dzieciństwa............. czyli pieczony królik z ziemniakami

Dzisiaj mój maż zrobił mi niespodziankę i przygotował dla nas królika. Pychotka.

Kiedyś tak bardzo popularne mięso z królika,  ostatnio bardzo zapomniane, choć niesłusznie. Mi kojarzy się z niedzielnym obiadem przygotowywanym przez moja babcię w prodiżu.
Mięso królicze zaliczane jest do mięs białych, łatwo strawnych, soczystych i delikatnych. Jego konsystencja jest drobnoziarnista. Króliki dostarczają bardzo wartościowego mięsa o dużej zawartości białka – powyżej 20%, a niskiej zawartości tłuszczu (3-5%). Poza tym jest to mięso bogate w składniki mineralne (sole żelaza, wapń i fosfor), witaminy, mikroelementy (miedź, kobalt i cynk). Dodatkowym bardzo ważnym walorem mięsa króliczego jest wysoka przyswajalność jego białka przez organizm człowieka – około 90%, podczas gdy np. mięsa wołowego, tylko 60%. Bardzo ważną cechą jest niezwykle niska zawartość cholesterolu w mięsie tego zwierzęcia, znacznie niższa niż w mięsach czerwonych a nawet niższa niż mięsie drobiowym.


Składniki:


  • Tuszka królika
  • Mieszanka warzywna marchewka z groszkiem
  • Czerwona cebula
  • Żurawina


Królika najpierw moczymy parę godzin w mleku. Mięso przyprawiamy tymiankiem, rozmarynem, majerankiem, kminek.
Mięso najpierw smażymy na patelni bez tłuszczu, dodajemy żurawinę, jak się zamkną pory ciągamy królika.
Ziemniaki obieramy kroimy w grube plastry, dodajemy groszek z marchewką, czerwona cebulkę, podsmażonego królika z żurawiną. Wszystko wkładamy do rękawa do pieczenia, pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 st.




Prześlij komentarz