sobota, 15 lutego 2014

Małże w sosie winnym

 Małże. Dla jednych afrodyzjak, dla innych coś niemożliwe do przełknięcia. Ja owoce morza uwielbiam.


Składniki:
  • świeże mule lub mrożone
  • cebula
  •  ząbki czosnku
  •  oliwa z oliwek
  • białe wytrawne wino
  • natka pietruszki
  • pieprz

Mule oczyścić. Te, które są otwarte wyrzucić. Cebulę, czosnek i natkę posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, na której zeszklić cebulę i czosnek.
Następnie wrzucić małże, dodać białe wino i przykryć pokrywką. Gotować około 5 minut, aż pod wpływem ciepła i pary mule się otworzą. W międzyczasie można je delikatnie przemieszać. Przed podaniem, obsypujemy małże świeżą pietruszką
Doprawić pieprzem i podawać na ciepło w towarzystwie chrupiącej bagietki maczanej w sosie. 







Prześlij komentarz