UWAGA : Bardzo ważne jest by wok był odpowiednio rozgrzany !
Składniki:
- duża pierś z kurczaka
- makaron pełnoziarnisty (do przepisu użyty makaron ze szpinakiem, a nie tak jak podane w przepisie)
- papryka czerwona
- koper włoski
- kalarepka
- marchew
- 1/2 ogórka wężowego
- garść kiełków słonecznika
- 3 ząbki czosnku
- kawałek korzenia imbiru
- papryczka chilli
- 2 łyżki olej sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 sok z cytryny
- szczypta cukru
- sezam (sezam uprażyć na suchej patelni, aby wydobyć jego aromat)
Kurczaka pokroić w paski, zalać sosem sojowym, dodać przeciśnięty ząbek
czosnku i otarty imbir. Marynować przez pół godziny. Warzywa pokroić w
słupki. W woku mocno rozgrzać olej wrzucić warzywa, (w kolejności
marchew, papryka, koper włoski, kalarepa) bez ogórka, posiekaną
papryczkę chilli i szczyptę cukru, podsmażyć przez chwilę, wyjąć z woka i
odstawić. Usmażyć kurczaka. Po 2 minutach (jak mięso się zetnie) dodać,
podsmażone warzywa. Skropić olejem sezamowym, dodać wcześniej uprażony sezam, ogórka i kiełki
słonecznika), wymieszać, przełożyć do miski.
Wymieszać z ugotowanym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz