Ryby to bardzo cenne źródło potrzebnych człowiekowi
minerałów i składników odżywczych. To nie tylko zdrowy, ale również bardzo
smaczny element naszej diety.
Ryby morskie
są bogatsze od słodkowodnych w tłuszcz, a co za tym idzie zawierają więcej
cennych kwasów omega-3.Mimo to w chudszych rybach słodkowodnych, także są
pełne wartości odżywczych.
Tołpyga ma
smaczne mięso, delikatne, nieco kremowe w smaku, najwyborniej smakuje w
wersji pieczonej czy gotowanej. Jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3
oraz białko.
Składniki:
- świeży filet z tołpygi
- fasolka szparagowa
- cukinia
- czerwona papryka
- cebula czerwona
- kiść pomidorów cherry
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- bazylia
- oliwa z oliwek
Fileta z ryby skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i
pieprzem.
Cukinię pokroić w pół plasterki, paprykę pokroić w paseczki.
Pomidorki pokroić na ćwiartki. Cebulę czerwona na krążki. Piekarnik rozgrzać do
180 st. z termo obiegiem. Naczynie żaroodporne (blaszkę) natłuścić oliwą z
oliwek. Wsypać do niego fasolkę szparagową, cukinię i paprykę oraz
cebulę. Warzywa skropić oliwą przyprawić ziołami.
Na wierzch położyć rybę, na rybę położyć parę ćwiartek pomidorów.
Piec około 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz