wtorek, 4 lutego 2014

Tołpyga pieczona na warzywach



Ryby to bardzo cenne źródło potrzebnych człowiekowi minerałów i składników odżywczych. To nie tylko zdrowy, ale również bardzo smaczny element naszej diety.
Ryby morskie są bogatsze od słodkowodnych w tłuszcz, a co za tym idzie zawierają więcej cennych kwasów omega-3.Mimo to w chudszych rybach słodkowodnych,  także są pełne wartości odżywczych.
Tołpyga ma smaczne mięso, delikatne, nieco kremowe w smaku, najwyborniej smakuje w wersji  pieczonej czy gotowanej. Jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz białko.


Składniki:

  •  świeży filet z tołpygi 
  • fasolka szparagowa
  • cukinia 
  • czerwona papryka
  • cebula czerwona
  • kiść pomidorów cherry
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oliwa z oliwek


Fileta z ryby skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.



Cukinię pokroić w pół plasterki, paprykę pokroić w paseczki. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Cebulę czerwona na krążki. Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termo obiegiem. Naczynie żaroodporne (blaszkę) natłuścić oliwą z oliwek.  Wsypać do niego fasolkę szparagową, cukinię i paprykę oraz cebulę. Warzywa skropić oliwą przyprawić ziołami.

Na wierzch położyć rybę, na rybę położyć parę ćwiartek pomidorów.
Piec około 30 min.




Prześlij komentarz